Bemutatkozás

Kölcse hazánknak is, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének is az északkeleti részén fekszik.
A település története a honfoglalásig nyúlik vissza. A Túr és az Eszteró vize által körülzárt, palánkokkal megerősített „Szigetköz” volt. A község és a Kölcsey család neve szorosan egymáshoz tartoznak. A falu legrégibb része a református templom és környéke.
Itt, az Arany János utca elején épült fel iskolánk 1978-ban. A mai épület további tantermek hozzáépítésével alakult ki.
A tantermek mellett műhely, tornaterem, tornaszoba, könyvtár és számítástechnika-terem szolgálja az oktatást.
1993-ban az általános iskolát, az óvodát, a művelődési házat és a könyvtárat magába foglaló általános művelődési központ lettünk. Intézményünk 1998-ban vette fel Kölcsey Ferenc nevét.
Jelentős esemény minden évben a Kölcsey-hét megrendezése, amikor egy héten át, szórakoztató programok várják a tanulókat. A Magyar Kultúra Napján részt veszünk a szatmárcsekei megemlékezésen, ahol megkoszorúzzuk névadónk síremlékét.
Iskolánkban a tehetséges gyerekek sokféle szakkörből választhatnak: irodalmi színpad, német, biológia, számítástechnika.
A mindennapos testmozgást – a testnevelésórákon kívül – a tömegsport keretében űzhetik a gyerekek.A tanulási nehézségekkel küzdők felzárkóztató foglalkozásokon vehetnek részt.Sok tanulónk méretteti meg magát a különböző szaktárgyi versenyeken, ahol szép eredményeket érnek el.A népi hagyományok ápolására nagy gondot fordítunk. Ilyen a karácsonyi műsor és a farsangi bál. Ezekre a rendezvényekre a szülők, nagyszülők is figyelnek, szeretettel segítik gyermekeiket.A művészeti oktatás keretében tanulhatnak zongorázni, valamint sikeres mazsorettcsoport is működik.Reméljük, az itt tanuló iskolások később is szívesen emlékeznek majd vissza az iskolában töltött évekre.